Webhosting

Hier ontdek je wat webhosting is, hoe je het kunt gebruiken en krijg je een handig overzicht van verschillende webhosting-partijen.

We hebben een lijst samengesteld van betrouwbare webhosting-bedrijven. Vergelijk hun functies & prijzen om de juiste keuze te maken voor jouw project. Of je nu een persoonlijke blog wilt starten of een zakelijke website wilt bouwen, hier vind je een webhost die bij je past.

Shared hosting aanbieders

Hieronder vind je een zorgvuldig samengestelde lijst van gerenommeerde shared hosting providers. Deze bedrijven bieden de perfecte oplossing voor wie op zoek is naar een kosteneffectieve manier om een website te hosten. Vergelijk hun functies en kies degene die het beste bij jouw project past.

Voor beginners raden we aan om gebruik te maken van het plesk controle paneel. De onderstaande lijst is exclusief eventuele aanbiedingen, cloud86 heeft bijvoorbeeld meer dan 30% korting de eerste 3 jaar.

Provider
Vanaf p/m
Panel
E-mail
€ 3.25
Plesk
info@cloud86.io
€ 6.99
Custom
support@transip.nl
€ 3.99
DirectAdmin
support@mijn.host
€ 6.66
Custom
support@superior.nl
€ 4.99
Custom
support@versio.nl
€ 3.25
Plesk
support@esmero.nl
€ 0.59
Custom
support@vimexx.nl
€ 2
Cpanel
hallo@junda.nl
€ 2
DirectAdmin
info@hostingsquad.nl
€ 1.95
DirectAdmin
€ 5.25
Custom
support@intention.nl
€ 1.33
DirectAdmin
helpdesk@bhosted.nl
€ 1
Custom
sales@hostnet.nl
€ 15.99
Custom
klantenservice@flexwebhosting.nl

Gratis hosting op vps uittesten?

Liever een VPS (Virtual Private Server) waarmee je onbeperkt sites kunt hosten? Test het gratis bij hetzner: € 20 hosting tegoed. Let op: je moet dan wel zelf je server inrichten en beheren. Tip: gebruik ubuntu linux en installeer het gratis webmin controle paneel. Shared hosting is makkelijker dan een VPS, maar met een VPS heb je meer controle en kun je meer sites hosten.

Wat is webhosting?

Webhosting is als een plek op internet waar je jouw website kunt opslaan, zodat andere mensen het kunnen bekijken. Denk aan webhosting als een soort huis voor je website op het internet.

Laten we dit uitleggen met een simpel voorbeeld:
Stel je voor dat je een website hebt gemaakt. Deze website bestaat uit allemaal bestanden, zoals afbeeldingen, tekst en video’s. Om deze website toegankelijk te maken voor anderen op het internet, moet je deze bestanden ergens opslaan. Dit is waar webhosting in het spel komt.

De Webhost

De webhost is als een speciale computer die altijd aan staat en is verbonden met het internet. Dit is de plek waar je jouw websitebestanden opslaat. Mensen kunnen je website bezoeken door het internetadres (URL) van jouw website in te typen in hun browser. De webhost stuurt dan de juiste bestanden naar de browser van de bezoeker, zodat ze jouw website kunnen zien.

Domeinnaam

Mensen kunnen jouw website gemakkelijker vinden als je een domeinnaam hebt, zoals “www.mijnwebsite.nl.” Een domeinnaam is als het adres van je huis. Wanneer mensen dit adres intypen in hun browser, leidt het hen naar de webhost waar jouw website is opgeslagen.

Servers

De webhost heeft krachtige computers, servers genaamd, die speciaal zijn ontworpen om websites snel en betrouwbaar te tonen aan bezoekers. Deze servers zijn altijd online en verbonden met het internet, zodat jouw website 24/7 beschikbaar is.

Opslagruimte

Webhosting biedt je opslagruimte voor al je websitebestanden. Dit omvat de HTML-pagina’s, afbeeldingen, video’s, databases en andere bestanden die nodig zijn om je website te laten werken.

Bandbreedte

Dit is als de snelweg voor je website. Het bepaalt hoeveel bezoekers tegelijkertijd je website kunnen bezoeken en hoeveel gegevens er kunnen worden verzonden en ontvangen. Als je veel bezoekers hebt of grote bestanden op je website, heb je meer bandbreedte nodig.

Samenvattend, webhosting is een dienst die je in staat stelt om je websitebestanden op te slaan op een krachtige computer (de webhost) die altijd is verbonden met het internet. Mensen kunnen je website bezoeken door jouw domeinnaam in te voeren, en de webhost stuurt de juiste bestanden naar hun browser, zodat ze je website kunnen zien. Het is als het hebben van een speciale plek op het internet waar je jouw website kunt laten zien aan de wereld.

Hoe kun je webhosting gebruiken?

Maak eerst een website

Eerst moet je een website maken, dit kan grofweg op 2 manieren:

Website maken met code

Bij deze methode schrijf je zelf alle instructies (code) voor je website, net als het maken van een geheime taal voor computers. Dit is handig als je veel controle wilt hebben over elk detail van je website en wilt leren hoe websites echt werken. Het is als het bouwen van een huis vanaf nul, waar je elke steen plaatst zoals je wilt. Dit is leuk als je van puzzels houdt en graag wilt begrijpen hoe dingen werken, maar het kan soms uitdagend zijn. Bij phpfreakz.nl richten we ons op het maken van websites met behulp van code.

Website maken met een WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get)

Met deze methode gebruik je een speciaal programma waarin je je website kunt bouwen door simpelweg dingen te slepen en neer te zetten, zoals het maken van een digitale lego-set. Het is perfect als je snel en gemakkelijk een leuke website wilt maken zonder veel technische kennis. Je ziet meteen hoe je website eruit zal zien terwijl je eraan werkt, zoals het maken van een tekening op papier. Dit is geweldig als je gewoon plezier wilt hebben en niet te diep in de technische details wilt duiken. Dus, je kunt kiezen tussen het maken van een website met code als je echt wilt leren hoe het allemaal werkt en als je heel specifieke dingen wilt doen. Maar als je snel en gemakkelijk een mooie website wilt maken zonder veel gedoe, kun je een WYSIWYG-editor gebruiken. Het is als kiezen tussen het bouwen van een boomhut vanuit het niets of het in elkaar zetten van een leuke speelgoedset – beide manieren kunnen heel leuk zijn, afhankelijk van wat je leuk vindt om te doen!

Kies een webhost

Nu moet je een webhost kiezen. Denk aan een webhost als een soort winkel waar je jouw website kunt bewaren. Er zijn veel webhosts beschikbaar, zoals cloud83, superior, en anderen. Je kiest er eentje die goed bij je past en de juiste prijs heeft, goede webhosting is meestal niet gratis. Bovenaan deze pagina zie je een overzicht met webhosters waaruit je kunt kiezen.

Kies een adres voor je website

Als je wilt dat mensen je website gemakkelijk kunnen vinden, kun je een domeinnaam kiezen. Een domeinnaam is als het adres van je website. Bijvoorbeeld, “www.mijnsuperfotos.nl.” Je koppelt dit adres aan je webhost, zodat mensen weten waar ze je website kunnen vinden.

Upload je website

Nadat je webadres aan je webhost is gekoppeld, kun je je websitebestanden naar de webhost sturen. Dit is als het ophangen van je foto aan de muur in de speciale plek. De webhost bewaart al je websitepagina’s en zorgt ervoor dat anderen ze kunnen zien.

Laat anderen je website zien

Nu staat je website op het internet en kan iedereen die het webadres intypt, je website bekijken. Je kunt vrienden en familie vertellen over je website, zodat ze je geweldige website kunnen bewonderen!

Dus, webhosting is als het vinden van een speciale plek op het internet om je website op te slaan, zodat anderen het kunnen bekijken. Het is als het ophangen van je foto in een galerij zodat mensen ernaar kunnen komen kijken.

Liever gratis starten?

Als je liever alleen wilt weten hoe een website in elkaar steekt, kun je de website ook alleen maken op je computer. Je hoeft hem niet te delen met de rest van de wereld. Op deze manier is het maken van je website geheel gratis.

Je kunt een webserver-software zoals XAMPP of MAMP op je computer installeren. Hiermee kun je een website maken met php en lokaal testen zonder dat deze online staat. Als je alleen html en css gebruikt om je website te maken web je niet eens je webserver software nodig. Je kunt een html bestand opslaan op je computer en deze openen door er op te dubbelklikken. Wil je ook php gebruiken, dan heb je webserver software nodig zoals bijvoorbeeld Xampp.