HTML codes voor speciale karakters


Hier bij deze tabel vind je een handig overzicht van de meest gebruikte HTML codes om letters weer te geven met speciale accenten zoals “ë” en “é”. Daarnaast bieden we je ook een overzicht van veelgebruikte symbolen die je met HTML codes kunt integreren in je webinhoud, waaronder het ohm-teken, het euroteken, dollarsymbolen, verschillende pijltjes, het trademark-symbool en het copyright-teken.

HTML karakters en symbolen voegen niet alleen visuele flair toe aan je webpagina’s, maar zijn ook essentieel om tekst correct weer te geven in verschillende talen en om speciale symbolen en tekens te gebruiken om je boodschap over te brengen. Of je nu een doorgewinterde webontwikkelaar bent die op zoek is naar snel toegankelijke referenties, of een beginner die wil leren hoe je deze codes kunt implementeren, deze tabel is jouw betrouwbare gids.

Ons overzicht biedt niet alleen de HTML-codes, maar ook de bijbehorende karakters en symbolen, zodat je ze eenvoudig kunt kopiëren en in je eigen webinhoud kunt plakken. Of je nu een website, een blog, een e-mailnieuwsbrief of andere online content maakt, deze tabel zal je helpen om je boodschap krachtiger en preciezer over te brengen.

Dus bekijk onze handige tabel en ontdek hoe je HTML karakters en symbolen kunt gebruiken om je webinhoud te verrijken en te zorgen voor een perfecte weergave. Het is tijd om je teksten en boodschappen naar een hoger niveau te tillen met HTML karakters en symbolen!

SymboolOmschrijvingHTML Codes
ëe met umlautë
Ëe met umlautË
èe met graveè
êe met circumflexê
ée met acuteé
Ée met acuteÉ
ïi met umlautï
ÏI met umlautÏ
üu met umlautü
ÜU met umlautÜ
öo met umlautö
SymboolOmschrijvingHTML Codes
¹Superscript 1¹
²Superscript 2²
³Superscript 3³
½Half½
¼Kwart¼
Euro€
£Pond£
$Dollar$
SymboolOmschrijvingHTML Codes
Enkel pijl links‹
«Dubbel pijl links«
Enkel pijl rechts›
»Dubbel pijl rechts»
SymboolOmschrijvingHTML Codes
Witte smiley☺
Zwarte smiley&#9787
Hart♥
Ruit♦
Klaver♣
Schoppen♠
SymboolOmschrijvingHTML Codes
§Sectie§
©Copyright©
®Reg Trademark®
µMicroµ
Per duizend‰
Trademark™
OhmΩ
SymboolOmschrijvingHTML Codes
[Blokhaak links[
]Blokhaak rechts]
{Gekrulde haak links{
}Gekrulde haak rechts}
<Kleiner dan&lt;
>Groter dan&gt;
Enkel quote&apos;
Dubbel quote&quot;
&En teken&amp;

Indien je nog meer speciale karakters kent die veel worden gebruikt dan horen we dat graag van je. Omdat de meeste html karakter codes bijna nooit gebruikt worden en we de lijst overzichtelijk wilde houden hebben we alleen de meest gebruikte codes gebruikt.

In de wereld van taal en typografie zijn diakritische tekens, ook wel accenttekens genoemd, een belangrijk hulpmiddel om de uitspraak, betekenis en correcte spelling van letters te verduidelijken. Hier zijn enkele veelvoorkomende diakritische tekens, hun namen en waarvoor ze worden gebruikt:

Umlaut (Trema of Dubbelepunt):
Naam: Het teken wordt meestal aangeduid als “umlaut” of “trema”, maar soms ook “dubbelepunt”.
Gebruik: Het umlaut-teken wordt geplaatst boven de klinkers “a,” “e,” “i,” “o,” en “u” (ä, ë, ï, ö, ü) en wordt vaak gebruikt in talen zoals het Duits om de klank van de klinkers te wijzigen en onderscheid te maken tussen woorden met verschillende betekenissen.

Acute Accent:
Naam: Het teken staat bekend als het “acute accent.”
Gebruik: Het acute accent (´) wordt boven bepaalde klinkers geplaatst, zoals “e” (é) en “i” (í). Het wordt voornamelijk gebruikt in talen zoals het Frans, Spaans en Italiaans om de klemtoon op een specifieke lettergreep aan te geven of om de uitspraak van een klinker te wijzigen.

Circumflex Accent:
Naam: Het teken wordt aangeduid als het “circumflex accent” of simpelweg “circumflex.”
Gebruik: Het circumflex accent (^) wordt boven bepaalde klinkers geplaatst, zoals “a” (â), “e” (ê), en “o” (ô). Het wordt vaak gebruikt in talen zoals het Frans om de uitspraak van klinkers te veranderen en in sommige gevallen om de betekenis van woorden te onderscheiden.

Grave Accent:
Naam: Het teken staat bekend als het “grave accent.”
Gebruik: Het grave accent (`) wordt voornamelijk gebruikt in talen zoals het Frans en Italiaans. Het wordt boven bepaalde klinkers geplaatst, zoals “a” (à), “e” (è), en “u” (ù), en wordt vaak gebruikt om de uitspraak of betekenis van woorden aan te passen.

Deze diakritische tekens voegen subtiliteit en precisie toe aan geschreven taal, waardoor het mogelijk is om nuances in uitspraak en betekenis vast te leggen. Het begrijpen van hun gebruik is essentieel voor het correct spellen en uitspreken van woorden in talen die deze tekens bevatten.